Acupuncturist: Dierenarts Elske Buijs

Al eeuwen lang wordt de Chinese behandelmethode acupunctuur toegepast voor de meest uiteenlopende ziektes.

Je moet daarbij denken aan lichamelijke klachten als chronische maagdarmklachten, huidproblemen door bijvoorbeeld allergieën, ziektes van de luchtwegen of hartproblemen. Maar ook chronische blaasontstekingen of incontinentie van de blaas en oor- of oogontstekingen. Ook gedragsproblemen, zoals angst voor vuurwerk of stress-gerelateerd gedrag, kunnen verminderen door acupunctuur. Het meest bekend is acupunctuur bij aandoeningen van het bewegingsstelsel: artrose in gewrichten, groeipijn of rugproblemen zoals spondylose of een hernia van de tussenwervelschijf met verlamming of pijn.

foto 2Voor de behandeling gebruik ik meestal kleine steriele naalden, maar soms ook acupunctuur crème of gewoon mijn vingers waarmee ik druk uitoefen op een acupunctuur punt: acupressuur. Soms gebruik ik moxa, een warme soort rookstift die door middel van haar warmte en infrarood straling de behandeling kan intensiveren. Als je de buitenkant van het lichaam door een ‘Chinese’ bril bekijkt, lopen er 14 verschillende ‘lijnen’ in de lengterichting over de huid: de zogenaamde meridianen. Ze hebben allemaal hun eigen route en op deze meridianen bevinden zich de acupunctuurpunten waar de naalden geplaatst worden.  Deze punten hebben allemaal hun eigen specifieke werking : van het geven meer energie tot pijnstilling of jeukstillend en zelfs tegen misselijkheid.
Waardoor ieder punt zijn eigen werking heeft is door wetenschappelijk onderzoek nu nog maar voor een klein deel bewezen. Het werkt onder andere lokaal door het vrijkomen van stofjes op die bewuste plek  waar het naaldje ingebracht wordt, maar ook via overdracht door de zenuwen van het lichaam. Dit kan gaan via het ruggenmerg naar de hersenen, waardoor er vanuit de hersenen stoffen zoals serotonine naar het bloed gaan, en deze serotonine zorgt ervoor dat een dier meer ontspannen wordt. Ook pijnstillende stoffen kunnen op deze manier in het bloed komen waardoor er minder pijn ervaren wordt en er soms minder pijnstillers nodig zijn. Maar er is nog maar een tipje van de sluier opgelicht van hoe acupunctuur nu precies werkt. Want waarom werkt een naald geplaatst op het ondervoetje van een hond tegen een gemene ontsteking aan de lip? Beide liggen op de zogenaamde maag-meridiaan, een van de 14 ‘acupunctuur-banen’ die over het lichaam lopen, maar hoe kan dat op zo’n afstand elkaar beïnvloeden?

En waardoor zorgt het plaatsen van bepaalde combinaties van naalden voor een veel sterker effect dan de naalden apart kunnen doen? Maar al weten we niet precies hoe: het werkt! In 70 tot 80% van de gevallen zal er effect zijn van de behandeling. De pijn, dus kreupelheid zal verminderen, de incontinentie verdwijnt of wordt veel minder, de huid wordt rustiger, enzovoort. Afhankelijk van de klacht en hoe lang het al bestaat zijn er 3-7 behandelingen nodig, waarna er soms nog om de paar maanden een onderhoudsbehandeling nodig zal zijn. Als we na 3 behandelingen geen effect zien, dan wordt de behandeling gestaakt.

Afhankelijk van het pakket bij uw Huisdieren-verzekering wordt de behandeling deels of in zijn geheel vergoed.

Neem voor vragen contact op met de praktijk telnr. 026-36 13 768 of rechtstreeks met mij via het mailadres: info@acupunctuur-dierenarts.nl.