Cavia

In Dierenkliniek Velperweg krijgen we regelmatig cavia’s, hamsters, ratten en andere knaagdieren op het spreekuur, dit vinden wij een erg belangrijk onderdeel en daarom nemen we er ook ruim voldoende tijd voor. Standaard hebben we voor een consult een kwartier, voor patiënten met een wat ingewikkelder ziektebeeld wordt zelfs een half uur ingepland. Naast dit voor u als eigenaar heel zichtbare onderdeel van de gezondheidszorg van uw knaagdier wordt er bij ons op de praktijk een breed scala aan operaties uitgevoerd. Zowel de meer gangbare ingrepen zoals castraties en sterilisaties, als ook specialistische ingrepen, zoals gebitsbehandelingen behoren tot onze dagelijkse routine.

Huisvesting

Een schoon en ruim hok is belangrijk, zorg ook voor plekjes waar de cavia’s in en onder kunnen schuilen.
Gebruik als bodembedekking zaagsel (niet van naaldbomen!) en hieronder kranten. Er zijn ook andere bodembedekkers, zoals houtkorrels, hennepvezels, stro of papiersnippers.

Hygiëne

Cavia’s poepen veel en overal in het hok en erbuiten. Je vind zelfs keutels in het voerbakje en het drinkbakje, daarom is het gebruik van een drinkflesje aan te raden. Gelukkig zijn de keutels hard en droog. Er zijn ook kleinere nattere keutels, dit zijn de blinde darm keutels, deze zie je meestal niet want de cavia’s eten deze blinde darm keutels op.

Verstoppertje spelen

Cavia’s duiken graag ergens onder weg, zorg ervoor dat de cavia zich ergens onder kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi. Geef de cavia ook veel afleiding door bijvoorbeeld veel hooi in de kooi te doen. De cavia eet van het hooi, maar kan er ook onder wegduiken. Je kan ook hooi in een leeg toiletrolletje doen, wat de cavia er dan uit moet halen, of hooi in een bal ophangen zodat de cavia het eruit kan trekken.

Voer

In hun natuurlijke omgeving eten cavia’s een verzameling van grassen, zaden en granen. Cavia’s zijn herbivoren (planteneters). Een cavia kan net als een mens geen vitamine C aanmaken of gedurende langere tijd opslaan. Cavia’s hebben daarom extra vitamine C nodig in hun voedsel om gezond te blijven. Geef dus speciaal caviavoer, met extra vitamine C  en niet het voer van andere knaagdieren of konijnen.

Wat raden wij als dierenarts aan

 • Caviavoer (met extra vitamine C)
 • Hooi !!
 • Groente
 • 1 tablet vitamine C (50 mg tablet) per dag

Een cavia eet 10 tot 15 gram caviavoer (met extra vitamine C) per dag, daarnaast moet het veel hooi eten en gematigd groenvoer krijgen. Denk er aan dat cavia’s die niet gewend zijn aan groente hier diarree of gas van kunnen krijgen: laat de cavia er aan wennen. Ook adviseren wij om elke cavia een tablet van 50 mg vitamine C per dag te geven.

Geef caviavoer niet onbeperkt!

Van teveel biks zullen cavia’s te dik worden en kunnen er blaasstenen of nierstenen ontstaan omdat caviavoer ook veel calcium bevat. Geef elke dag veel hooi! Cavia’s hebben net als konijnen en knaagdieren continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven aan een cavia. Ook voor een goede darmwerking is hooi belangrijk.

Groente

Een cavia zal groente ook lekker vinden. Laat het er aan wennen en geef niet gelijk grote hoeveelheden. Harde groentes zijn het beste om te geven, dan moet de cavia knagen en goed kauwen op de groente. Geef bijvoorbeeld winterpeen, u kunt echter ook paprika, witlof, wortel en appel geven aan uw cavia.

Gedrag

Cavia’s moeten de hele dag bezig zijn, vooral met het zoeken naar voer en moeten daarom gevarieerd eten krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen. Laat de cavia ook uit de kooi zodat ze lekker kunnen scharrelen. Houd ze dan wel goed in de gaten!

Cavia’s zijn heel sociaal ingesteld en kunnen door middel van geluid je van alles proberen duidelijk te maken. Veel van hun geluiden kunnen gemakkelijk geïnterpreteerd worden:

 • Knorren: contact, tevredenheid, comfort en plezier
 • Piepen: bedelen om voer van mensen, maar ook waarschuwing, angst, pijn
 • Koeren: voelt zich op zijn gemak of wil een ander op zijn gemak stellen
 • Blazen, klappertanden: agressie, dreiging, waarschuwing
 • Grommen, knorren: mannelijke opwindingsgeluidjes

Gezondheid

Als u uw cavia goede zorg, het juiste voer, de juiste omgeving, beweging en aandacht geeft, zal uw cavia fit en gezond blijven. Als u uw huisdier bijvoorbeeld elke dag even vasthoudt, kunt u hem controleren op tekenen van ziektes.
Als u merkt dat de cavia anders dan anders doet, of minder eetlust heeft kijk dan goed of er mogelijk iets aan de hand is.
Tip: weeg elke week uw cavia op de keukenweegschaal, als uw cavia afvalt dan weet u dat er iets aan de hand is. Ook is het van belang om te kijken of de nagels niet te lang worden. Indien ze te lang worden moet u ze knippen of laten knippen, anders gaan de nagels erg krom groeien, of zelfs krullen.

 

Let op of er veranderingen zijn wat betreft:

 • minder eten of drinken dan normaal
 • rusteloosheid of lusteloosheid
 • vachtveranderingen of jeuk
 • uitscheiding uit de mond (overmatig speekselen), ogen of neus
 • bevuiling bij het achterwerk met urine of ontlasting
 • afwijkende kleur of vorm van de ontlasting
 • meer of minder urineproductie of een afwijkende kleur
 • vieze geur uit de oren, bek of achterwerk
 • luid tandengeknars  of piepen als pijnuitingen
 • moeite met eten, drinken of bewegen
 • moeite met ademen of een hoorbare ademhaling