Gebitsproblemen

Bij honden en katten vormt zich in de loop van hun leven tandplaque en tandsteen op tanden en kiezen. Een ruw laagje over de tanden/kiezen is tandplaque. Mineralen uit het speeksel kunnen zich hieraan hechten en zo ontstaat tandsteen, een harde geelbruine laag. Het vormen van tandsteen gaat meestal samen met tandvleesontsteking. Op de overgang van het tandsteen naar het tandvlees ontstaat een chronische ontsteking waardoor tandvlees los van de tand komt te liggen.
Onder het losliggend stukje tandvlees kunnen makkelijk voedselresten achterblijven. Het tandvlees trekt zich terug en de wortels van de kiezen komen bloot te liggen. Daarna gaat het element los zitten. Dit veroorzaakt stank, pijn en mogelijk infecties elders in het lichaam. Houd daarom het gebit van uw huisdier goed in de gaten.

U kunt ook een afspraak maken voor het Gratis gebit-spreekuur, van onze assistente.

De gebitsbehandeling

Het gebit wordt schoongemaakt en tandplaque en tandsteen worden verwijderd. Het reinigen van het gebit doen wij met een ultrasoon apparaat, dit is zeer secuur werk, omdat de tanden en kiezen makkelijk beschadigd kunnen worden. Dit gebeurt onder narcose, op deze manier kunnen wij overal goed bij, ver achterin de bek, maar ook onder losliggende stukjes tandvlees, om op deze manier er zeker van te zijn dat het gebit weer mooi schoon is. Los zittende tanden en/of kiezen worden verwijderd om te voorkomen dat uw huisdier hier later last van krijgt. Als wij het gebit gereinigd hebben word het gepolijst (de tand word glad gemaakt). Daardoor kan nieuw tandplaque of tandsteen zich slecht hechten aan de tand.

Preventie

Om het ontstaan van nieuw tandplaque en tandsteen te beperken, adviseren wij U om 2-3 x per week de tanden van uw huisdier te poetsen. Poetsen kan met een zachte tandenborstel en met honden/katten tandpasta. Er is ook een speciaal dieet, wat tandplaque en tandsteen helpt te voorkomen. Dit voer heeft extra grote brokken waardoor uw huisdier langer en beter moet kauwen waardoor de tanden als het waren schoon geveegd worden. Het tanden poetsen van uw hond of kat adviseren wij natuurlijk al vanaf jonge leeftijd. Op deze manier raakt uw huisdier er aan gewend en zal het voor uw huisdier heel normaal zijn om zijn/haar tanden te poetsen.

Melkgebit bij honden en katten

Op ongeveer 4-6 maanden leeftijd word het melkgebit gewisseld voor blijvende tanden en kiezen. Soms gebeurt het wel eens dat er elementen van het melkgebit blijven zitten, vooral de hoektanden. Het is wel noodzakelijk om deze dubbele hoektand dan te verwijderen, om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Ook kan er tussen de tanden makkelijk voedsel blijven zitten, wat vervolgens weer tandplaque of tandsteen kan veroorzaken.

Hieronder ziet u een instructie video met tips om thuis zelf de tanden van uw hond te poetsen.

ZELF THUIS POETSEN?!

Geplaatst door Dierenkliniek Velperweg op Donderdag 16 februari 2017