Wat doet de dierenarts rondom het overlijden van uw huisdier?

Een huisdier wordt steeds vaker gezien als een lid van de familie. Voor veel mensen is het overlijden van hun huisdier dan ook een ingrijpende gebeurtenis. Afscheid nemen van een huisdier is altijd een moeilijk moment, we leggen hier uit hoe het bij ons in de praktijk gaat.

Thuis of op de praktijk?

U heeft de keuze om euthanasie van uw huisdier op de praktijk te laten plaatsvinden of toch liever thuis in uw eigen vertrouwde omgeving. Welke keuze u ook maakt, voor beide kunt u het beste een afspraak maken. Het is verstandig om van tevoren alvast na te denken over crematie, begrafenis of destructie van uw huisdier. In het laatste geval laat u uw huisdier achter op de praktijk tegen een kleine vergoeding.

Hoe gaat het in zijn werk?

Uw huisdier wordt eerst met een injectie onder narcose gebracht, deze injectie kan soms wat gevoelig zijn. De ogen blijven onder narcose meestal open en kunnen ook blijven knipperen. Soms kan de tong wat uit het bekje komen en wat gaan speekselen. U moet daar niet van schrikken, dit is een gevolg van de narcose.

Als uw huisdier slaapt dan wordt de 2e injectie gegeven, meestal in een bloedvat(hond) of in de buik (kat ,konijn, cavia). Deze injectie laat het hart stoppen met pompen en laat ook de ademhaling stoppen. Dit gaat meestal erg snel. De dierenarts controleert daarna altijd met een stethoscoop of uw huisdier inderdaad is overleden. Het kan soms zijn dat uw huisdier daarna wat urine en/of ontlasting laat lopen. Vervolgens krijgt u ruim de gelegenheid om afscheid van uw huisdier te nemen.

Voor verdere informatie over crematie, begraven of destructie verwijzen we u nog naar de volgende sites: – www.grebbehof.nl www.kolleweidenhof.nlwww.rendac.nl