Wormen bij hond en kat

Er zijn veel verschillende soorten wormen die uw huisdier kunnen besmetten.

Spoelwormen,
Haakwormen,
Zweepwormen,
Lintwormen,
Hartwormen,
Longwormen,

Wormen komen over het algemeen voor in de darmen, de longen, en de bloedvaten van uw huisdier. Hier voeden ze zichzelf met alles wat ze hier aantreffen. Ook het lichaam van uw huisdier wordt hierdoor aangetast. Wormen kunnen wel 200.000 eitjes per dag leggen. Als deze eitjes door bijvoorbeeld de ontlasting van uw huisdier het lichaam verlaten, kunnen ze makkelijk door een ander huisdier of via uw schoenen verplaatst worden, waardoor ze later weer bij een huisdier of zelfs bij u als mens in het lichaam terecht kunnen komen. Met name kinderen kunnen snel besmet raken, door kruipen over de vloer, handen in de mond te steken of door spelen in de zandbak of op het grasveld.

Om besmetting met wormen zoveel mogelijk te voorkomen adviseren wij om uw hond of kat 4 x per jaar met een goed ontwormingsmiddel te behandelen. Pups en kittens moeten in de eerste 6 maanden van hun leven extra ontwormd worden.

Pup                                 Kitten

2 weken                         6 weken
4 weken                         8 weken
6 weken                         10 weken
8 weken                         4 maanden
10 weken                       6 maanden
4 maanden
6 maanden

Daarna iedere 3 maanden.

Vlooien bij hond en kat

Vlooien kunnen voor veel jeuk en onrust zorgen bij uw huisdieren. Bij de hond en kat komen voornamelijk ‘kattenvlooien’ voor. Volwassen vlooien kunnen drager zijn van de lintworm, waardoor de hond of kat zich hiermee kan besmetten bij het oplikken van de vlooien. Voor dieren die allergisch zijn voor het speeksel van de vlo kan een enkele beet zeer veel jeuk en huidproblemen veroorzaken. Ontvlooi uw huisdier iedere maand met een goed ontvlooingsmiddel, om op deze manier de ongemakken van vlooien zo klein mogelijk te houden.

Helaas worden er nog teveel middelen verkocht die niet of niet meer voldoende werken tegen het bestrijden van vlooien. Middelen uit de supermarkt of de dierenwinkels zijn vaak verouderd en vlooien zijn er resistent voor, waardoor de goedkope middelen niet meer voldoende werken. Goedkoop wordt hierdoor duurkoop.

 

Teken bij hond en kat

In Nederland hebben we met name teken vanaf maart tot oktober. Daarna zijn de teken niet weg, maar zien we ze nog weinig. Teken kunnen vervelende ziekten overbrengen en het is daarom ook niet overbodig om uw hond of kat hiertegen te beschermen. Gebruik gedurende deze periode goede tekenmiddelen om uw huisdier zo veel mogelijk teek-vrij te houden.