Wormen bij hond en kat

Er zijn veel verschillende soorten wormen die uw huisdier kunnen besmetten. Bijvoorbeeld spoelwormen, haakwormen, zweepwormen, lintwormen, hartwormen, longwormen.

Wormen komen over het algemeen voor in de darmen, de longen, en de bloedvaten van uw huisdier. Hier voeden ze zichzelf met alles wat ze hier aantreffen. Hierdoor tasten ze het lichaam van uw huisdier aan. Wormen kunnen wel 200.000 eitjes per dag leggen. Deze eitjes verlaten het lichaam van uw huisdier door bijvoorbeeld de ontlasting. Zo kunnen ze makkelijk door een ander huisdier of via uw schoenen verplaatst worden. Daardoor kunnen ze later weer bij een huisdier of zelfs bij u als mens in het lichaam terecht komen. Met name kinderen kunnen snel besmet raken, door kruipen over de vloer, handen in de mond te steken of door spelen in de zandbak of op het grasveld.

BESTRIJDING

Om besmetting met wormen zoveel mogelijk te voorkomen adviseren wij om uw hond of kat 4 x per jaar met een goed ontwormingsmiddel te behandelen. Pups en kittens moeten in de eerste 6 maanden van hun leven extra ontwormd worden.

Pup                           

2 weken, 4 weken, 6 weken, 8 weken, 10 weken, 4 maanden, 5 maanden, 6 maanden. Daarna elke 3 maanden.

Kitten

6 weken, 8 weken, 10 weken, 12 weken, 4 maanden, 5 maanden, 6 maanden. Daarna elke 3 maanden

 

Vlooien bij hond en kat

Vlooien zorgen voor veel jeuk en onrust bij uw huisdieren. Bij de hond en kat komen voornamelijk ‘kattenvlooien’ voor. Volwassen vlooien kunnen drager zijn van de lintworm. Hierdoor kan de hond of kat zich hiermee kan besmetten bij het oplikken van de vlooien. als een dier allergisch is voor het speeksel van de vlo, veroorzaakt een enkele beet zeer veel jeuk en huidproblemen. Ontvlooi uw huisdier daarom iedere maand met een goed ontvlooiingsmiddel. Zo houdt u de ongemakken van vlooien zo klein mogelijk voor uw huisdier.

Helaas worden er nog teveel middelen verkocht die niet of niet meer voldoende werken tegen het bestrijden van vlooien. Middelen uit de supermarkt of de dierenwinkels zijn vaak verouderd en vlooien zijn er resistent voor, waardoor de goedkope middelen niet meer voldoende werken. Goedkoop wordt hierdoor duurkoop.

 

Teken bij hond en kat

In Nederland hebben we met name teken vanaf maart tot oktober. Daarna zijn de teken niet weg, maar zien we ze nog weinig. Teken kunnen vervelende ziekten overbrengen. Daarom is het ook niet overbodig om uw hond of kat hiertegen te beschermen. Gebruik gedurende deze periode goede tekenmiddelen om uw huisdier zo veel mogelijk teek-vrij te houden.