Sterilisatie van uw hond

Hieronder een paar belangrijke redenen om uw hond te laten steriliseren.

Allereerst, uw hond krijgt geen baarmoederontsteking meer. Ten tweede, kleinere kans op melkkliertumoren indien sterilisatie na de 1e loopsheid. Daarnaast is uw hond niet meer loops of schijnzwanger en is er minder kans op het ontstaan van suikerziekte.

Helaas is er ook een aantal nadelen:

  1. Uw hond heeft sneller last van overgewicht.
  2. Er is een kans op incontinentie op oudere leeftijd.
  3. Er kan een vachtverandering voorkomen (met name bij cocker spaniel, golden retriever).
  4. Uw hond moet onder narcose.

Het beste tijdstip voor sterilisatie

Er is redelijk wat discussie over het beste tijdstip van steriliseren. Hiervoor houden wij altijd het advies van de Diergeneeskunde Faculteit in Utrecht aan. Dit betekent dan ook dat wij adviseren om uw teef 3 maanden ná de eerste loopsheid te laten steriliseren.

Sterilisatie van de poes

Steriliseren van de poes adviseren wij bij een leeftijd van 6-9 maanden. Het is geen probleem bij de poes om haar te steriliseren als zij krols is. Dit in tegenstelling tot bij de hond (teef). Natuurlijk zijn er voor- en nadelen aan een sterilisatie. De voordelen van een sterilisatie.

Om te beginnen is er een kleinere kans op ontstaan van melkkliertumoren. Tevens is er geen risico meer op baarmoederontsteking. Daarnaast wordt de kat niet meer krols en dus kan niet meer gedekt worden. Belangrijkste resultaat hiervan: ook geen ongewenste kittens meer!

De nadelen van een sterilisatie.

Een kat heeft sneller last van overgewicht na sterilisatie.Tevens is er een klein narcose risico.

Wat wordt er bij Sterilisatie gedaan?

Sterilisatie van een teef kan op verschillende manieren. Traditioneel worden de eierstokken en zo nodig de baarmoeder verwijderd via een (minimaal) sneetje in de buik. Met behulp van instrumenten binden we dan de eierstokken af en verwijderen we deze. Afhankelijk hoe de baarmoeder eruit ziet verwijderen we deze niet (bij normale baarmoeder), of wel (bij afwijkende baarmoeder). De dierenarts sluit de buikwand en hecht deze onderhuids. Hierdoor ziet u geen hechtdraadjes aan de buitenkant en zit de teef ook niet aan de wond.

LAPAROSCOPISCHE STERILISATIE

Nieuw is de laparoscopische techniek, waarbij de ingreep via een kijkoperatie gebeurd. Bij deze techniek wordt de buikholte opgeblazen. Daarna maakt de chirurg twee kleine openingen in de buikwand in plaats van een snede. Via deze 2 openingen worden een camera en werkinstrumenten ingebracht. Met de camera volgt en bedient de chirurg via de monitor de werkinstrumenten. Met een cauterisatie-apparaat brandt hij de grote bloedvaten naar de eierstokken door, waarna ze kunnen worden verwijderd.

Sterilisatie op deze laparoscopische wijze is bij onze kliniek mogelijk. Echter hiervoor schakelen wij een specialist in. Dit betekent dat de kosten hoger zijn. Daarnaast bestaat de kans dat tijdens een laparoscopische operatie blijkt dat niet alleen de eierstokken maar tevens de baarmoeder verwijderd moet worden. Dit kan niet op de laparoscopische manier.  Echter zal dit dan alsnog op de “traditionele” manier gedaan moeten worden. Wilt u meer informatie over een laparoscopisch sterilisatie? Neemt u dan gerust contact op met onze kliniek.

Hoe een sterilisatie/castratie van uw poes/kater verloopt ziet u in onderstaande video’s.

KIJKJE TIJDENS STERILISATIEEén van de meest voorkomende operaties in onze kliniek is het steriliseren (eigenlijk castreren) van poezen. Om u een idee te geven wat deze operatie nu eigenlijk inhoudt willen wij u een kijkje geven in onze OK ruimte.

Geplaatst door Dierenkliniek Velperweg op Vrijdag 17 maart 2017

CA(T)STRATIEVorige week lieten wij u al zien hoe de sterilisatie bij de poes gaat. We willen u ook de castratie van de heren poezenbeesten niet onthouden!

Geplaatst door Dierenkliniek Velperweg op Dinsdag 21 maart 2017