Sterilisatie van uw hond

Hieronder een paar belangrijke redenen om uw hond te laten steriliseren:

 • Uw hond kan geen baarmoederontsteking meer krijgen.
 • Sterk verminderde kans op melkkliertumoren indien sterilisatie na de 1e loopsheid.
 • Uw hond wordt niet meer loops of schijnzwanger.
 • Minder kans op het ontstaan van suikerziekte.

Helaas zijn er ook een aantal nadelen:

 • Uw hond heeft sneller last van overgewicht.
 • Er bestaat een kans op incontinentie op oudere leeftijd.
 • Er kan een vachtverandering voorkomen (met name bij cocker spaniel, golden retriever).
 • Uw hond moet onder narcose.

Het beste tijdstip voor sterilisatie

Hoewel er redelijk wat discussie is over de beste tijd van steriliseren, houden wij altijd het advies van de Diergeneeskunde Faculteit in Utrecht  aan. Het advies is dan ook om uw teef 3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren.

 

Sterilisatie van de poes

Steriliseren van de poes adviseren wij bij een leeftijd van 6-9 maanden. Het is geen probleem bij de poes om haar te steriliseren als zij krols is, dit in tegenstelling tot bij de hond (teef). Natuurlijk zitten er voor- en nadelen aan een sterilisatie. De voordelen van een sterilisatie.

 • Kleinere kans op ontstaan van melkkliertumoren.
 • Geen baarmoederontsteking.
 • De kat wordt niet meer krols dus kan niet meer gedekt worden, en dus ook geen kittens meer!

De nadelen van een sterilisatie.

 • Een kat heeft sneller last van overgewicht.
 • Een klein narcose risico.

Wat wordt er bij Sterilisatie gedaan?

Sterilisatie van een teef kan op verschillende manieren gebeuren. Traditioneel worden de eierstokken en zo nodig de baarmoeder verwijderd via een (minimaal) sneetje in de buik. Met behulp van instrumenten worden dan de eierstokken afgebonden en verwijderd. Afhankelijk hoe de baarmoeder eruit ziet wordt deze niet (bij normale baarmoeder), of wel verwijderd (bij afwijkende baarmoeder). De buikwand wordt gesloten en onder de huid gehecht, zodat u geen hechtdraadjes aan de buitenkant zult zien en de teef ook geen aanstalten maakt om aan de wond te gaan zitten.

Nieuw is de laparoscopische techniek, waarbij de ingreep via een kijkoperatie gebeurd. Bij deze techniek wordt de buikholte opgeblazen. Daarna maakt de chirurg twee kleine openingen in de buikwand in plaats van een snede. Via deze 2 openingen worden een camera en werkinstrumenten ingebracht. Met de camera kan de chirurg via de monitor de werkinstrumenten volgen en bedienen. Met een cauterisatie-apparaat brandt hij de grote bloedvaten naar de eierstokken door, waarna ze kunnen worden verwijderd.

Sterilisatie op deze laparoscopische wijze is bij onze kliniek mogelijk. Echter wordt hier een aparte specialist voor “ingevlogen”‘. Dit heeft gevolgen voor de kosten van de sterilisatie. Deze zullen hierdoor hoger uitvallen. Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat de kans bestaat dat tijdens een laparoscopische operatie blijkt dat niet alleen de eierstokken maar tevens de baarmoeder verwijderd moet worden. Dit kan niet op de laparoscopische manier maar zal dan alsnog op de “traditionele” manier gedaan moeten worden. Wilt u meer informatie over een laparoscopisch sterilisatie? Neemt u dan gerust contact op met onze kliniek.

Hoe een sterilisatie/castratie van uw poes/kater verloopt ziet u in onderstaande video’s.

KIJKJE TIJDENS STERILISATIEEén van de meest voorkomende operaties in onze kliniek is het steriliseren (eigenlijk castreren) van poezen. Om u een idee te geven wat deze operatie nu eigenlijk inhoudt willen wij u een kijkje geven in onze OK ruimte.

Geplaatst door Dierenkliniek Velperweg op vrijdag 17 maart 2017

CA(T)STRATIEVorige week lieten wij u al zien hoe de sterilisatie bij de poes gaat. We willen u ook de castratie van de heren poezenbeesten niet onthouden!

Geplaatst door Dierenkliniek Velperweg op dinsdag 21 maart 2017