Vaccinatie

Vaccineren van uw huisdier, is dit nou echt nodig?
Het antwoord hierop is erg makkelijk: JA!

Er komen veel ziekten voor die de gezondheid van uw huisdier in gevaar kunnen brengen. Door uw huisdier jaarlijks te laten vaccineren kunt u hem/haar beschermen tegen een aantal van deze ziekten. In sommige gevallen is het vaccineren niet alleen om uw huisdier te beschermen, maar ook om te zorgen dat ziekten beperkt blijven, zodat op deze manier ook mensen minder besmet kunnen raken, bijvoorbeeld met hondsdolheid.

Wanneer vaccineren?

Het vaccineren van uw huisdier begint al op jonge leeftijd. Enkele van deze entingen dienen kort na elkaar herhaald te worden. Belangrijk is om na de basisentingen jaarlijks (in elk geval de ziekte van Weil) te blijven vaccineren om op deze manier de weerstand tegen ziekten hoog te houden. In ons vaccinatieschema kunt u zien hoe u uw huisdier optimaal kunt beschermen. Om u te helpen met het bijhouden van de nodige vaccinaties, zullen wij u jaarlijks een vaccinatie/gezondheidsonderzoek-oproep sturen wanneer en waarvoor uw huisdier geënt moet worden.

Als u dan bij ons in de Dierenkliniek komt voor een enting, wordt er gelijk gekeken naar de algehele gezondheid van uw huisdier:

  • Oren
  • Ogen
  • Gebit
  • Hart
  • Longen
  • Vacht
  • Gewicht

Uw huisdier in een pension

Gaat u op vakantie en gaat uw huisdier naar het pension, dan is hier een speciale enting voor nodig. Bijna alle pensioneigenaren willen dat uw hond geënt is tegen kennelhoest. Ook is het verstandig om uw hond hiervoor te laten enten als hij mee gaat met de hondenuitlaatservice, of veel in contact komt met andere honden, bijvoorbeeld bij hondenuitlaatplaatsen of op cursus.

Buitenland

De vaccinatie tegen rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is ook een aparte vaccinatie die niet standaard hoort bij het vaccinatieschema. Gaat uw hond of kat mee naar het buitenland dan is het verplicht en zeker ook verstandig om uw huisdier te laten vaccineren tegen rabiës, ook een identificatiechip is dan verplicht. In Nederland is de rabiës-vaccinatie niet verplicht. Wel is het aan te raden om uw huisdier hiervoor te laten vaccineren, als u bijvoorbeeld in of nabij het bos woont of met uw hond jaagt. In nabijgelegen landen (o.a. Duitsland) komt hondsdolheid wel veel vaker voor. De rabiës-vaccinatie dient eenmaal per drie jaar herhaald te worden.